Eenvoudig afvallen met een proteine dieet

Bij een proteïne (eiwit) rijk dieet, zorgt het eten van overwegend proteïne ervoor dat je minder vet produceert en dus ook minder opslaat. Daardoor wordt je naar verloop van tijd slanker met een proteïne dieet. Een andere naam voor het Proteïne dieet is het eiwitten dieet, feitelijk gaat het ook over dezelfde substantie.

Hoeveel proteïne heb je nodig per dag?

Volgens onderzoek heb je ongeveer 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht nodig. Dus iemand van 60 kilo heeft ongeveer 48 gram eiwit per dag nodig voor het proteïne dieet.

Wat mag je wel en niet eten?

Wel Niet
Volle granen, zoals bijvoorbeeld bruine rijst, couscous, quinoa, haver en mais. Fruit
Waterhouden groenten, zoals sla, komkommer en tomaat. Zetmeel houdende groenten, zoals bijvoorbeeld aardappel.
Vlees en vis met weinig vet Vis en vlees met veel vet, zoals spek en makreel
Bonen, noten, zoals bijvoorbeeld bruine bonen, linzen en amandelen.

Hoe werkt dit dieet?

De gedachte achter het proteïne dieet zit hem hierin: als je zorgt dat er meer proteine in je eten zit, blijft er vanzelf minder plaats over om koolhydraten te eten.

Waar moet je op letten?

Goede en slechte soorten eiwitten. Eiwit komt in veel producten voor, zoals bonen, noten, granen, kip, vlees en vis. Met name bij vlees moet je opletten dat er in verhouding niet te veel vet in zit. Vooral de verzadigde vetten zijn erg ongezond. In veel rood vlees zit ongeveer even veel vet als proteine en van dat vet is zowat de helft verzadigd vet. Bij vis is het al een stuk beter, maar hier moet je ook goed opletten bij het proteine dieet.

Suiker en water gehalte in het bloed

Het proteine dieet kan invloed hebben op het gehalte van suiker in het bloed. Bovendien kan een drastische vermindering van koolhydraten de waterhuishouding in je lichaam uit balans brengen. Vaak word dit negatieve effect als positief ervaren, omdat er veel gewichtsverlies in korte tijd kan wordt bereikt, maar dit komt enkel door het verminderen van de hoeveelheid water in het weefsel. Het heet dus geen effect op de hoeveelheid vet. Het verdient daarom aanbeveling om het dieet geleidelijk te gaan volgen. (dus niet van de ene op de andere dag totaal geen koolhydraten meer eten)

Wat zijn de beste bronnen voor het proteïne dieet?

Bonen en noten zijn de beste bron, gevolgd door volle granen, zoals bijvoorbeeld bruine rijst. Hier zitten namelijk ook veel vitaminen, mineralen en vezels in. Vis en kip zijn een goede 2e keus. Voor het proteine dieet moet je bij vlees vooral goed opletten dat het niet te veel vetten bevat en dan met name zo min mogelijk verzadigde vetten.

Wat zijn andere verwante dieet vormen?

  • Atkins dieet
  • South beach dieet
  • Dokter frank dieet
  • Zone dieet
  • Ziekenhuis dieet
  • koolhydraatarm dieet

slank in balans