Het Montignac dieet is al weer van de jaren 90.

Montignac dieet

Toen u zich wat ongerust begon te maken over uw overgewicht, veronderstel ik dat ook u net zoals zovele anderen, besloten heeft aan sport of liever nog weer aan sport te gaan doen. Daarbij is uw keus gevallen ofwel op fiets of jogging en vaak op beide. Ik heb ze beide beoefend en ik kan u garanderen dat het resultaat nihil is. Met sporten valt u niet af wanneer u tegelijkertijd blijft vasthouden aan de slechte voedingsgewoonte van onze tijd.

Wat is nu het Montignac dieet.

Het Montignac dieet is een manier om af te vallen door het eten van  GOEDE-KOOLHYDRATEN en van veel FRUIT. Volgens het Montignac dieet wordt je dik door een combinatie van bepaalde SLECHTE-KOOLHYDRATEN en VETTEN. KOOLHYDRATEN zijn stoffen die bij de stofwisseling veranderen in GLUCOSE. Men vindt ze in voedingsmiddelen die van oorsprong suiker bevatten (fruit honing), ofwel zetmeel (bloem, granen, zetmeel houdende stoffen). Op een nuchtere maag worden alle typen koolhydraten in een gelijke tijdsperiode ná nuttiging geabsorbeerd. Ze worden ingedeeld naar gelang de glucose piek die ze veroorzaken, uitgedrukt in de glycemische index. Men kan zo het onderscheid maken tussen goede koolhydraten met een lage en slechte koolhydraten met een hoge glycemische index.

VETTEN:

Vetten zijn stoffen die zowel van dierlijke als van plantaardige herkomst kunnen zijn, zoals in vlees en vlees beleg, vis, boter, olie, kaas. Bepaalde vetten kunnen het cholesterolgehalte verhogen (vlees, melk producten) en andere daarentegen kunnen helpen het cholesterol te verminderen. (olijfolie enz.).

VOEDINGSVEZELS:

Tot deze categorie behoren alle verse groenten (sla soorten, witlof, prei, spinazie, sperziebonen…), maar ook bepaalde peulvruchten, fruit en onbewerkte granen bevatten ze in belangrijke hoeveelheden.  Men moet ze vaak eten want  een te weinig ervan kan ernstige tekorten veroorzaken.

Het advies volgens het Montignac dieet luid dan ook:

Laat de SLECHTE-KOOLHYDRATEN staan en kies voor de GOEDE.

GOEDE KOOLHYDRATEN

Bruinbrood met zemelen,  Zilvervliesrijst, Doperwtjes (vers), volkoren ontbijtgranen zonder suiker, Havervlokken, Vers vruchtensap zonder suiker, Pompernikkel, Bruine pasta’s, Bruine bonen,  Waterijs,    Aziatische kleefrijst,  erwten (droog), Volkorenbrood, Melk producten (Kwark, yoghurt), Witte bonen, Linzen, Grauwe (kikker) erwt, volkoren pasta’s, Vers fruit, Jam zonder suiker, bittere chocolade (> 70% cacao), Fructose,  Soja,  Pinda’s, Groente, tomaat, citroen en Champignon.

SLECHTE KOOLHYDRATEN

Maltose (bier), Glucose, Aardappel in de oven, witbrood (60-70%), Aardappelpuree, Honing, Snelkookrijst, Worteltjes (gekookt), Cornflakes of pop-corn, Tuinbonen, Pompoen, Suiker (saccharose), Witbrood, Ontbijtgranen (geraffineerd, met suiker), Consumptie-ijs, Candybars, Gekookte aardappelen, Koekjes, Witte rijst,  Maïs, Bruin brood (82-85%), Biet, Banaan, Meloen, Druiven en ‘Witte’ pasta’s.

EIWITTEN (of PROTEÏNEN)

Dit zijn de essentiële bestanddelen van de levende natuur; van de spieren, de organen, de lever, de hersenen, de botstructuur enz….. Kortom, eiwitten zijn dus onmisbaar voor ons, en ze maken niet dik.

DIERLIJKE EIWITTEN:

We treffen ze in belangrijke hoeveelheden aan in vlees, vis, kaas, ei, en melk.

PLANTAARDIGE EIWITTEN:

Soja, amandelen, hazelnoten, pinda’s, niet geraffineerde granen en bepaalde peulgewassen. Ideaal is even veel dierlijke als plantaardige eiwitten tot zich te nemen.

slank in balans