Hoe werkt het ziekenhuisdieet?

ziekenhuis dieet menu

Het eetschema lijkt veel op het voedsel en het voedselpatroon wat je krijgt voorgeschoteld tijdens een verblijf in het ziekenhuis. Deelnemers eten 3 maal per dag op vaste tijden een maaltijd (ochtend / middag / avond). Het gaat om gezonde, beknopte maaltijden met de benodigde vitamines, maar uiteraard weinig tot geen vet. Hierdoor zal het lichaam snel beginnen met het verbranden van vetreserves en zal in korte tijd resultaat merkbaar zijn. Een ontbijt bestaat bijvoorbeeld uit een stuk fruit, een geroosterde boterham of een beschuit en een kop koffie (zonder melk of suiker).

ziekenhuis dieet menu

Is het ziekenhuisdieet een dieet voor mij?

De meningen over het ziekenhuisdieet zijn verdeeld. Het is een bewezen manier om in enkele dagen een aantal kilo’s kwijt te raken. Hierdoor zijn er veel succesverhalen van enthousiaste deelnemers te vinden. Aan de andere kant zijn er mensen die zeggen dat het een ongezonde manier is van afvallen doordat je veel te weinig van de dagelijks benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast trekken ze de duurzaamheid van de methode in twijfel aangezien veel mensen direct weer in hun oude voedingspatroon terugvallen. Lees hier over meer bij de voordelen en nadelen van het ziekenhuisdieet.

Snel en effectief afvallen.

Het ziekenhuisdieet is een dieet wat speciaal ontwikkeld is om snel kilo’s kwijt te raken. Doorgaans doet men het dieet voor 5 dagen, soms langer. Tijdens deze periode is het mogelijk om een kilo per dag kwijt te raken. Dit is uiteraard op zich al een mooi resultaat. Het snelle en zichtbare resultaat kan deelnemers echter ook nog eens een psychologisch steuntje in de rug geven, om in de toekomst meer af te gaan vallen.

Eenvoudig en goedkoop.

Veel diëten zijn tegenwoordig verbonden aan dure dieetproducten, methodes en consulenten. Groot voordeel van het ziekenhuisdieet is dat het een dieet is wat iedereen eenvoudig thuis kan toepassen en bestaat uitsluitend uit normale voedingsproducten zoals brood, fruit en groente. Wel raden we aan om je goed in te lezen voor het starten of desnoods toch professionele begeleiding of advies in te schakelen. Zeker gezien het feit dat er naast de eerder genoemde voordelen, zeker ook nadelen zijn van het ziekenhuisdieet.

Te weinig essentiële voedingsstoffen.

Het ziekenhuisdieet is een zogenaamd crash dieet. Tijdens een crashdieet eet je minder en minder gevarieerd dan dat je lichaam eigenlijk nodig heeft. Je voldoet dus niet aan de bekende ‘schijf van vijf’. Wanneer je het ziekenhuisdieet 5 dagen volgt zijn de gevolgen te overzien. Wanneer je het een langere periode toepast kan het schadelijk zijn voor het lichaam en kunnen er bijverschijnselen optreden.

Jojo effect.

Een ander potentieel nadeel van het ziekenhuisdieet is het zogenaamde jojo effect. Wanneer je klaar bent met het dieet en je je oude voedingspatroon weer oppakt, kan je energieverbranding vertragen. Dit komt omdat naast je vetpercentage ook je spierweefsel is afgenomen. Het zou dus kunnen dat je minder calorieën gaat verbranden en sneller aankomt als voorheen.

Bijverschijnselen van het ziekenhuisdieet.

Er zijn geen algemeen vastgestelde bijverschijnselen van het ziekenhuisdieet. Wel zijn er mensen die door de totale omslag van voedingspatroon en het lage aantal calorieën last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid of diarree.
Terugvallen in oude eetpatroon

Het ziekenhuisdieet is een korte periode waarin je veel kilo’s afvalt. Gevaar is dat men na het dieet snel weer terugvalt in het oude eetpatroon en zo ook de kilo’s weer snel terugkeren. Verstandig is dus om (onder begeleiding) na afloop over te gaan op een gezonder leef- en eetpatroon.

 

slank in balans