Is het ziekenhuisdieet een crash dieet?

ziekenhuis dieet menu

In dit artikel ga ik vertellen of het ziekenhuisdieet een crash dieet is of niet. Maar daarvoor wil ik eerst vertellen wat een crash dieet eigenlijk is en wat de kenmerken zijn.

Bevat veel minder calorieën dan je normale eetpatroon

Een crash dieet is een dieet dat veel minder calorieën bevat dan een normale eetpatroon. Het doel van dit soort diëten is om in zo kort mogelijke periode zo veel mogelijk af te vallen. Als je niet kunt bedenken wanneer dit handig zou kunnen zijn, denk dan maar aan vlak voor de zomer of vlak voor nieuwjaar.

Niet gezond om lang toe te passen

Een crashdieet is meestal niet gezond als je het een lange periode toepast. Omdat je maar weinig calorieën binnenkrijgt tijdens zo’n dieet is het belangrijk dat je jezelf af en toe een tijdje pauze toekent. Als je dat niet doet is de kans groot dat er gezondheidsproblemen ontstaan. Het is aangeraden om eerst je huisarts te raadplegen voordat je besluit te beginnen met een crash dieet.

(Zeer) Streng

Verder is het bekend dat een crash dieet over het algemeen (zeer) streng is en (hierdoor) snelle resultaat heeft. Met streng bedoel ik dat het bijvoorbeeld een vast schema heeft waar je niet van mag afwijken en dat het moeilijk vol te houden is omdat je maar weinig calorieën in mag nemen.

Ziekenhuisdieet Crash Dieet

Als we nu eens kijken naar het ziekenhuisdieet zien we dat dit dieet er ook op gericht is om binnen een korte tijd veel kilo’s af te vallen. Verder krijg je ook tijdens het ziekenhuisdieet zeer weinig calorieën binnen, ongeveer de helft van wat je normaal gesproken binnenkrijgt.

De kenmerken van een crash dieet en het ziekenhuisdieet komen overeen met elkaar. We kunnen gerust zeggen dat het ziekenhuisdieet een crash dieet is. Begin dus niet zomaar het schema van het ziekenhuisdieet te volgen, maar ga eerst je huisarts of je diëtist raadplegen of het aangeraden is voor je.

Voordelen Ziekenhuisdieet

Het ziekenhuisdieet is een dieet met veel voordelen. Het wordt niet voor niets toegepast bij patiënten. Net als alles kent ook het ziekenhuisdieet naast de vele voordelen natuurlijk ook een aantal nadelen. Maar in dit artikel leggen we de nadelen aan de kant en gaan we in op de voordelen van het ziekenhuisdieet.

Het duurt kort

Het ziekenhuisdieet duurt maar 5 dagen. Als je wilt kun je het ook 2 of 3 weken volgen, maar meer is niet toegestaan. Dit betekent dat je relatief snel resultaat krijgt en omdat je van tevoren al ongeveer weet dat het kort het zal duren zul je niet snel opgeven.

Je weet wat je gaat eten

Het ziekenhuisdieet heeft een vast programma voor elke dag van de week, behalve het weekend, want in het weekend mag je eten wat je wilt. Omdat je altijd van te voren weet wat je gaat eten hoef je je geen zorgen te maken wat je elke keer moet koken.

Onbeperkt koffie, thee, water en frisdrank!

Tijdens het ziekenhuisdieet mag je onbeperkt drinken. Tenminste, thee, koffie, thee, water en frisdrank. Alleen moet de koffie/thee geen suiker en geen melk bevatten. Ook moeten de frisdranken light zijn.

De benodigdheden zijn makkelijk te verkrijgen

Voor het ziekenhuisdieet heb je geen supplementen nodig die moeilijk te verkrijgen zijn. Alles wat je nodig hebt kun je in (bijna) alle supermarkten verkrijgen. Ook zijn ze niet duur, want het zijn immers producten voor dagelijks gebruik.

Makkelijk vanuit huis te doen

Integendeel tot vele andere diëten heb je bij het ziekenhuisdieet geen begeleiding nodig en kun je het thuis zelf volgen. Je weet immers van tevoren wat je die dag moet eten en drinken. Maar als je er moeite en/of (gezondheids-)problemen mee hebt is het ten hoogste aanbevolen om je huisarts te raadplegen.

Dit waren een aantal van de voordelen van het ziekenhuisdieet. Vergeet niet: Dit dieet heeft ook nadelen. Voordat je begint met het dieet is het aangeraden dat je ook de nadelen leest en zo een verstandige keuze maakt.

Nadelen Ziekenhuisdieet

Naast voordelen kent het ziekenhuisdieet ook een aantal nadelen. Aan de hand van deze nadelen kun je zelf bepalen of je er aan deelt wilt nemen of niet.

Constante hongergevoel

Omdat je tijdens het ziekenhuisdieet redelijk weinig mag eten heb je steeds een hongergevoel. Dit is niet goed voor je motivatie, want als je echt serieus aan de slag wilt gaan met het dieet en je hebt steeds de neiging om wat te eten tussendoor gaat het je waarschijnlijk niet lukken om het dieet vol te houden.

Gevaar voor eetstoornissen en vreetbuien

Omdat je tijdens het dieet weinig gaat eten kan het zijn dat je steeds gaat “dromen” over eten. Als het eenmaal weekend is bestaat het gevaar dat je dan los gaat en alles eet waar je door de week van hebt gedroomd (tijdens het dieet mag je in het weekend eten wat je wilt). Dit is natuurlijk niet goed voor je dieet, maar er is een groter gevaar. Het kan natuurlijk ook zo erg worden dat je na het dieet doorgaat met de vreetbuien en meer aankomt dan je bent afgevallen.

Moe en weinig energie

Omdat je tijdens het dieet weinig voedingsstoffen binnen krijgt past je lichaam zich daaraan aan. Om ervoor te zorgen dat je lichaam genoeg heeft aan de voedingsstoffen die je binnenkrijgt gaat die er alles aan doen om zo weinig mogelijk energie te verspillen. Hierdoor gaat die niet veel meer willen bewegen en zul je je hierdoor vaak moe voelen en heb je weinig energie.

Gevaar voor het jojo-effect

Zoals al eerder genoemd gaat je lichaam zich aanpassen aan de weinige inname van voedingsstoffen. Hierdoor gaat die het verbranden van vet vertragen. Als je dan na het dieet je oude eetpatroon weer oppakt en weer meer gaat eten wordt al het vet dat je hebt ingenomen minder snel verbrandt dan voor het dieet, waardoor je weer snel gaat aankomen en misschien zelfs nog sneller dan voor het dieet.

Gevaar voor oppakken oude eetpatroon

Het ziekenhuisdieet duurt maar 1 week, maximaal 3 weken. Het is belangrijk dat je na het dieet niet weer je oude eetpatroon weer oppakt. Want als je dat doet komen de verloren kilo’s er zo weer bij. Het is dus van essentieel belang dat je na het dieet je eetpatroon aanpast aan een gezonder levensstijl.

Dit zijn een aantal van de nadelen van het ziekenhuisdieet. Zoals je ziet zijn het niet onbelangrijk. Voordat je begint aan het ziekenhuisdieet vond ik het belangrijk om deze punten onder je aandacht te brengen. Ik hoop dat je je zo beter bewust van bent waar je aan denkt te beginnen. Het is sowieso aangeraden om niet te beginnen met dit dieet, vooral niet zonder begeleiding.

slank in balans