De inhoud van deze pagina:
Moussaka
Ingrediënten
4 personen
2 – 3 | aubergines |
2 grote | uien |
1 doos | tomatenblokjes uit blik |
4 grote vaste | aardappelen |
500 ml | groentebouillon |
2 teentjes | knoflook |
naar smaak | peper en zout |
2 theelepels | oregano |
2 eetlepels | olie |
500 ml | halfvolle of magere melk |
50 g | bloem |
75 g | feta kaas |
400 g | mager gehakt |
Bereidingswijze
Voorbereiding
- was de aubergine, droog af en snij in plakken
- schil de aardappelen en snij in schijven
- snij de uien in ringen
- pel en hak de knoflookteentjes fijn
- verwarm de oven voor 180°C
- vet een grote diepe ovenschaal in
Bereiding
Kaassaus
- meng de bloem met een beetje melk
- breng de overige melk aan de kook
- voeg het bloem – melk mengsel toe aan de kokende melk
- roer tot de massa gebonden is
- kruiden met peper, zout of een vetarme kruidenbouillonblokje
- laat de saus enkele minuten doorkoken om zo geen bloemsmaak te krijgen
- voeg de feta van het vuur toe en laat smelten à zet 2 eetlepels feta apart
Moussaka
- blancheer de aardappelen 5 minuten in de groentebouillon en laat uitlekken
- bak het gehakt in 2 eetlepels olijfolie
- kruid met peper, oregano, knoflook en (zout)
- voeg de tomaten toe en stoof alles 10 minuten op een zacht vuurtje
- rooster de uiringen en de aubergineplakken in een grillpan
Afwerking
- vul de ovenschaal met laagjes aubergine, gehakt, aardappelen, uiringen en eindig met aubergine
- bedek de schotel met de kaassaus en bestrooi met de 2 eetlepels feta
- bak het gerecht 1 uur in de oven
- serveer met gemengde salade en tomaten
Tips
- De koolhydraatbron in dit gerecht zijn de aardappelen. Indien u ook brood extra zou eten moet dit ook meegerekend worden als koolhydraatbron.
- 75g geschilde aardappelen is 1 koolhydraatportie
- 20g stokbrood is 1 koolhydraatportie.