Moussaka

Moussaka

Ingrediënten

4 personen

2 – 3 aubergines
2 grote uien
1 doos tomatenblokjes uit blik
4 grote vaste aardappelen
500 ml groentebouillon
2 teentjes knoflook
naar smaak peper en zout
2 theelepels oregano
2 eetlepels olie
500 ml halfvolle of magere melk
50 g bloem
75 g feta kaas
400 g mager gehakt

Bereidingswijze

Voorbereiding

  1. was de aubergine, droog af en snij in plakken
  2. schil de aardappelen en snij in schijven
  3. snij de uien in ringen
  4. pel en hak de knoflookteentjes fijn
  5. verwarm de oven voor 180°C
  6. vet een grote diepe ovenschaal in

Bereiding

Kaassaus

  1. meng de bloem met een beetje melk
  2. breng de overige melk aan de kook
  3. voeg het bloem – melk mengsel toe aan de kokende melk
  4. roer tot de massa gebonden is
  5. kruiden met peper, zout of een vetarme kruidenbouillonblokje
  6. laat de saus enkele minuten doorkoken om zo geen bloemsmaak te krijgen
  7. voeg de feta van het vuur toe en laat smelten à zet 2 eetlepels feta apart

Moussaka

  1. blancheer de aardappelen 5 minuten in de groentebouillon en laat uitlekken
  2. bak het gehakt in 2 eetlepels olijfolie
  3. kruid met peper, oregano, knoflook en (zout)
  4. voeg de tomaten toe en stoof alles 10 minuten op een zacht vuurtje
  5. rooster de uiringen en de aubergineplakken in een grillpan

Afwerking

  1. vul de ovenschaal met laagjes aubergine, gehakt, aardappelen, uiringen en eindig met aubergine
  2. bedek de schotel met de kaassaus en bestrooi met de 2 eetlepels feta
  3. bak het gerecht 1 uur in de oven
  4. serveer met gemengde salade en tomaten

Tips

  • De koolhydraatbron in dit gerecht zijn de aardappelen. Indien u ook brood extra zou eten moet dit ook meegerekend worden als koolhydraatbron.
  • 75g geschilde aardappelen is 1 koolhydraatportie
  • 20g stokbrood is 1 koolhydraatportie.