Nadelen van het Dukan dieet

eiwitdieet volgen als vegetariër

Het Dukan dieet is een steeds populairdere manier om af te vallen, veel mensen beginnen zich dan ook af te vragen of er ook nadelen zijn verbonden aan het dieet. Pierre Dukan heeft te maken met aanhangers, maar anderzijds ook mensen die zijn methode afbreken en beweren dat er veel nadelen aan verbonden zijn. Laten we hier verder op in gaan.

Zoals je ondertussen wel weet is het Dukan dieet een proteïnendieet. Daarom hoor je vaak dat het dieet belastend is voor de nieren. Het is enkel tijdens de eerste fase dat je enkel proteïnen mag eten, en deze duurt maximum 10 dagen. Dit kan dus onmogelijk blijvende gevolgen hebben op je gezondheid.

Nog een nadeel waar men vaak van spreekt is hoofdpijn. Dit komt door de overschakeling die je lichaam moet maken en er zijn dus inderdaad mensen die in het begin last hebben van hoofdpijn. Het is dan belangrijk om voldoende te blijven drinken. Als je lichaam deze omschakeling gewoon wordt (na maximum een week) zijn de klachten voorbij.

“Van het Dukan dieet krijg je diaree”.
Diarree is vaak een reactie op een veranderd eetpatroon, en zodra je lichaam gewend is aan deze nieuwe voedingswijze zal het probleem zichzelf oplossen. Het kan wel zijn dat bij proteïnendiëten, zoals het Dukan dieet, diarree ook kan wijzen op lactose-intoleratie. Dit betekent dat het dieet niet geschikt is voor jou, ga hiervoor langs bij je huisdokter.

Het hebben van een slechte adem wordt ook genoemd als probleem. Dit is logisch te verklaren: omdat je in een fase van vetverbranding zit, komen er allerhande afvalstoffen vrij en die zorgen ervoor dat je adem slecht kan gaan ruiken. Om dit tegen te gaan kan je suikervrije kauwgom of mondspray gebruiken of simpelweg vaker je tanden poetsen. Ook dit probleem gaat vanzelf weer voorbij.

Een van de nadelen van het Dukan dieet is dat het nogal eentonig is. Daarom zijn mensen opzoek naar wat afwisseling, dit kan door middel van een dieet soep. Deze soep overschrijdt de aanbevolen ingrediënten, maar is door onderzoekers aangeraden. Het kan dus geen kwaad om deze te eten tijdens het Dukan dieet.

Waaruit bestaat deze soep? Gebruik de volgende ingrediënten:

  • 6 dikke uien
  • 4 tenen knoflook
  • 1 a 2 blikjes gepelde tomaten
  • 6 wortels
  • een flink stuk kool
  • 2 groene paprika’s
  • 1 bleekselderij
  • 3 liter water
  • 3 blokjes kippenbouillon zonder vet
  • 3 blokjes runderbouillon zonder vet

Maak eerst de groenten schoon en snij ze in kleine stukjes. Doe ze in een snelkookpan en zet ze onder water. Laat ze 10 minuten koken en zet het vuur dan lager. Laat het geheel nu zachtjes koken tot de groenten zacht zijn.

Door niet-gepureerde stukken heeft deze soep een goede vermagerende werking. Je spijsvertering wordt tot een tempowisseling gedwongen.

De vaste stukken, die wat langer in de maag blijven zitten, zullen de maag doen uitzetten waardoor je snel een vol gevoel hebt. De vloeibare bouillon daarentegen beland snel in de dunne darm waar zijn voedingsstoffen de darmwand prikkelen en een verzadiging veroorzaken.

Dit alles zorgt er voor dat je honger voor een tijdje wordt gestild. Deze soep is een goed middel voor mensen die last hebben van een snoepaanval wanneer ze thuiskomen van het werk. Een kop van deze lekkere dieet soep zorgt ervoor dat je op je avondeten kan wachten.

Conclusie:
Er zijn geen echte nadelen bij het Dukan dieet. Het dieet is immers ontwikkeld door dr. Dukan die weet waarover hij spreekt.  Je kan het Dukan dieet zonder enig probleem uitproberen.

slank in balans